Team zorgprofessionals

Samenwerkingsbijeenkomst: Leven in reservetijd - Doorleven met een levensbepalende diagnose

Samenwerkingsbijeenkomst: Leven in reservetijd - Doorleven met een levensbepalende diagnose

11 december 2024


Op dinsdag 3 december vond een samenwerkingsbijeenkomst plaats met een veelbesproken, maar soms ook complex onderwerp: Palliatieve zorg. 

Léven tot het einde
Na een mooie introductie over de samenwerking tussen Hortus Populus en stichting vluchtelingenwerk, was het woord aan Sandrina Sangers, beleidsadviseur Sociaal Domein bij Agora. Dit is een kennisorganisatie met als motto 'léven tot het einde'. In een open betoog zette zij de aanwezigen een divers aantal keer in groepjes bij elkaar, waarbij zij flink werden aangezet tot nadenken over welke rol wij als zorg- en welzijnsmedewerkers kunnen betekenen voor palliatieve patiënten, cliënten of inwoners (termen die belangrijk zijn voor de benadering, aldus Sandrina). Ook benadrukte zij maar weer eens dat 'palliatief' niet hetzelfde is als 'terminaal'- Een veelvoorkomende misvatting. Treffend was het filmpje van Peter en Anita, een koppel waarvan de één lijdt aan Parkinson en formeel als 'palliatief' mag worden bestempeld. Al is het eenvoudig de conclusie te trekken dat het dan gedane zaak is: Uit dit scenario werd toch echt duidelijk dat óók palliatieve mensen nog ontzettend veel zingeving uit het leven kunnen halen, al hebben ze ons daar als zorg- en welzijnsmedewerkers hard voor nodig. 

PaTz-groep
Huisarts Gerry Wiesenhaan en Floris de Goeij namen ons daarna mee in het doel van de PaTz-groep ('Palliatieve zorg thuis'), een werkgroep waarin pro-actief wensen worden besproken van mensen die binnenkort wellicht palliatief zullen zijn. Door hier op voorhand al met elkaar over te praten, kan een betere voorbereiding worden getroffen op een intensieve en mogelijk ook zeer stressvolle, palliatieve periode. Gevolg hiervan is dat een dergelijke periode voor een patiënt zo comfortabel mogelijk verloopt omdat veel zaken al zijn voorbereid.

Hospice
Nelleke Mouthaan nam ons vervolgens mee in de rol van het hospice in Bodegraven, dat sinds enige tijd naar de maximale capaciteit uitgebreid is. Een mooi gegeven is dat Sandrina af zag van haar sprekersvergoeding en dit als goed doel in zijn geheel naar het Bodegraafse hospice heeft laten gaan, waarvoor dank!

Madelief, locatie Wierickehoeve
Namens de Wierickehoeve vertelden Margreet en Marije ons over de overname door zorgorganisatie Madelief per 1 juni dit jaar. Hun missie is om de 15 bewoners met dementie zoveel mogelijk te laten doen als dat zij thuis nog deden - Iets dat dagelijks nog veel dankbare momenten oplevert.

Noteer in de agenda!
De avond werd afgesloten met een aantal leuke mededelingen:

- Op woensdagavond 12 februari zal een zeer relevant en interessant minisymposium plaatsvinden. Bart Götte, psycholoog en 'business futurist' zal ons die avond enorm wakker schudden met zijn visie op de toekomstige zorg. Schrijf je absoluut op tijd in voor deze avond gezien het beperkt aantal plekken - Dit symposium zal je kijk op de zorg compleet veranderen!

- Op zaterdag 14 juni 2025 zal de eerste echte Zorgmarkt plaatsvinden. Deze dag biedt jou als zorg- of welzijnsorganisatie de kans om jezelf op de kaart te zetten en aan de inwoners van Bodegraven te laten zien wat jij allemaal voor hen kunt betekenen. De markt zal plaatsvinden op het Raadhuisplein: Zorg dat je ook hier op tijd je plekje reserveert!

Wij danken iedereen voor zijn/haar aanwezigheid tijdens weer een mooie samenwerkingsbijeenkomst en zien jullie heel graag 12 februari!

Scroll naar boven